V pondělí 2.8. 2021 začal již druhý ročník festivalu Act*Pride, který je nekomerční alternativou mainstreamových Pride festivalů. Jeho letošní podtitul “Budujeme komunitu” napovídá, že se tentokrát zaměřuje převážně na vztahy v queer komunitách a na to, jak o ně pečovat či jak je rozvíjet, aby byly zároveň silné a udržitelné. Toto téma festival zkoumá skrze nejrůznější diskuse, besedy, workshopy, přednášky a projekce – v programu si tedy určitě každý najde “to svoje.”

Nám je téma budování komunit velmi blízké, jelikož je to něco, o co se v rámci našeho aktivismu dlouhodobě snažíme. V naší meritokratické a individualistické společnosti je totiž velmi důležité si neustále připomínat, že bez vzájemné podpory a péče bychom neexistovali*y. Jsou to naše vazby s ostatními lidmi, které nás udržují při životě; to platí pro všechny, a pro marginalizované osoby tuplem. Platí to ale také pro aktivismus obecně: tváří v tvář chabé politické kultuře, která vede k apatii a zdánlivé “apolitičnosti” jsou to právě podobně smýšlející, angažovaní lidé kolem nás, kteří nás inspirují a připomínají nám, že to má smysl, i když se zrovna cítíme být na dně svých aktivistických sil.

Silné komunity jsou jedna z nejdůležitějších věcí a prohlubování našich vědomostí o tom, jak je vytvářet, budovat a udržovat by prospělo nám všem. Takže pokud jste tento týden v Praze, nebo máte možnost přijet, určitě si Act*Pride nenechte ujít. Facebookovou událost najdete na tomto odkaze.